head logo
head tel

kourash efhbeiaΚόπωση στην εφηβεία και σιδηροπενική αναιμία

Οι έφηβοι έχουν πολλούς λόγους να νιώθουν κουρασμένοι. Εγάζονται πνευματικά πολύ σκληρά δεχόμενοι πίεση για τις επιδόσεις τους και συχνά διαβάζουν ως αργά το βράδυ με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζονται αρκετά. Παράλληλα συμμετέχουν σε πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες και αθλούνται. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι έφηβοι παρουσιάζουν συχνά αναιμία από έλλειψη σιδήρου που επιδεινώνει το αίσθημα κόπωσης.

Γιατί οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο σίδηρο;

Οι έφηβοι λόγω της αύξησης του όγκου του αίματος και της μυικής τους μάζας, αλλά και της έναρξης εμμηνορρυσίας στα κορίτσια χρειάζονται περισσότερο σίδηρο. Επίσης οι αθλούμενοι νέοι έχουν ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες. Όταν η ποσότητα σιδήρου που προσλαμβάνεται με τις τροφές δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ο έφηβος παρουσιάζει σε σιδηροπενία ή σιδηροπενική αναιμία. Οι στερητικές δίαιτες απώλειας βάρους και η συχνή κατανάλωση fast-food μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Οι έφηβοι που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για έλλειψη σιδήρου, επειδή ο σίδηρος από τις φυτικές τροφές δεν απορροφάται τόσο καλά όσο ο σίδηρος από ζωικές πηγές.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας;

Η σιδηροπενική αναιμία δεν γίνεται πάντα εύκολα αντιληπτή. Το πιο κοινό σύμπτωμα της στους εφήβους είναι η κόπωση. Συχνά το πρόσωπο χάνει το φυσιολογικό ροδαλό του χρώμα και γίνεται ωχρό, ενώ η καρδιά χτυπά γρηγορότερα. Ακόμη και πριν αναπτυχθεί αναιμία, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επηρεάσει τις πνευματικές λειτουργίες. Πράγματι, ο σιδηροπενικός έφηβος αντιμετωπίζει δυσκολία στη συγκέντρωση, στη μνήμη και στην αφομοίωση νέων γνώσεων. Όπως η σιδηροπενική αναιμία εξελίσσεται, ο έφηβος αισθάνεται κουρασμένος όλη την ώρα και μπορεί να δυσκολεύεται στην αναπνοή όταν ανεβαίνει σκάλες ή αθλείται. Οι πονοκέφαλοι είναι ένα άλλο σύμπτωμα της αναιμίας, καθώς και η ευπάθεια στις λοιμώξεις.

Σιδηροπενική αναιμία: διάγνωση και θεραπεία

Όταν εμφανιστούν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ο έφηβος οφείλει να συμβουλευτεί τον γιατρό του και να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις αίματος, όπως μέτρηση της αιμοσφαιρίνης, του σιδήρου, του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης B12. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της αναιμίας είναι απαραίτητη η άμεση έναρξη θεραπείας με σίδηρο και φυλλικό οξύ. Υπενθυμίζουμε ότι για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου συγχορηγείται βιταμίνη C, ενώ και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β επίσης βοηθούν. Φυσικά, πρέπει να αναθεωρηθούν οι διατροφικές συνήθειες και να προστεθεί στη δίαιτα το κόκκινο κρέας και τα ψάρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί και δημητριακά.

Θυμηθείτε: Η κούραση στην εφηβεία δεν είναι φυσιολογική και η θεραπεία μπορεί να είναι απλή.

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η πνευματική ή σωματική κούραση στην εφηβεία δεν πρέπει να θεωρείται φυσιολογική, αλλά οφείλουμε να την ερευνούμε. Συχνά οφείλεται σε διατροφική ανεπάρκεια σιδήρου και η θεραπεία της είναι τόσο απλή όσο η λήψη ενός σκευάσματος σιδήρου ημερησίως.

 

© 2010-2021 Dr Ζωή Σιάσου, Μαιευτήρας Γυναικολόγος Χαλάνδρι Αθήνα

 

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

         Επικοινωνία
    Μυστρά 7, 15231 Χαλάνδρι
         1ος όροφος (metro Χολαργός)
  tel  Ραντεβού:   2121029155
         Επείγοντα:  6976480232
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
      
Πρόσβαση

map

 
Για ραντεβού τηλεφωνήστε στο
2121029155