
Πώς αντιμετωπίζεται το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι μια συχνή μεταβολική νόσος που απασχολεί 2 στις 10 Ελληνίδες.
Πώς μπαίνει η διάγνωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών;
Για να τεθεί η διάγνωση πρέπει να ισχύουν δύο από τα παρακάτω κριτήρια:
1. Πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών (εμφάνιση πολλών κύστεων στις ωοθήκες)
2. Διαταραχές στην ωοθυλακιορρηξία (καθυστέρηση περιόδου, ασταθής κύκλος)
3. Αυξημένα ανδρογόνα στο αίμα (υπερανδρογοναιμία) ή αυξημένη δράση τους (υπερανδρογονισμός)
Τα Συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών
Οι γυναίκες με PCOS μπορεί να εμφανίζουν τα παρακάτω συμπτώματα:
- Ασταθή κύκλο με αραιομηνόρροια ή αμηνόρροια, καθυστέρηση περιόδου
- Αυξημένη τριχοφυΐα, κυρίως στο πρόσωπο, στο θώρακα και στην κοιλιά
- Λεπτές τρίχες στα μαλλιά ή αρχόμενη ανδρικού τύπου αραίωση
- Ακμή
- Δυσκολία διατήρησης σταθερού υγιεινού βάρους
- Προβλήματα υπογονιμότητας
Επίσης,οι γυναίκες με PCOS είναι πιθανότερο στην πορεία της ζωής τους (συνήθως μετά την εμμηνόπαυση) να εμφανίσουν καρδιαγγειακές νόσους και σακχαρώδη διαβήτη, ειδικά αν έχουν και κάποιο από τα παρακάτω:
- Υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα τους
- Αυξημένηαρτηριακήπίεση
- Είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, με μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους στην κοιλιά.
Διαγνώστηκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών; Μην απογοητεύεσαι. Μπορείς, με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, να βελτιώσεις τα συμπτώματα.
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μεταβολική νόσος και συγγενεύει με τον σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία στο γεγονός ότι υπάρχει διαταραχή του μεταβολισμού του σακχάρου και αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος.
Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι το PCOS έχει μόνο να κάνει με ανωμαλίες στην περίοδο και ότι θεραπεύεται με λήψη αντισυλληπτικών δισκίων. Τα αντισυλληπτικά θεραπεύουν μόνο το σύμπτωμα της διαταραχής περιόδου, ενώ η παθογένεια παραμένει και δημιουργεί άμεσα και μελλοντικά προβλήματα.
Φυσική θεραπεία του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών
H θεραπεία του συνδρόμου είναι ταυτόχρονα απλή και δύσκολη στην εφαρμογή της, γιατί πρέπει να ακολουθείται εφ’όρου ζωής και απαιτεί πειθαρχία. Η υγιεινή διατροφή και η καθημερινή άσκηση είναι τα πρώτα βήματα θεραπείας του PCOS και τα εισιτήρια για σταθερό σωματικό βάρος και μια υγιή μεσήλικο ζωή, χωρίς νόσους της καρδιάς και σακχαρώδη διαβήτη. Στη συνέχεια ο γυναικολόγος θα προτείνει φαρμακευτική αγωγή και αισθητικές παρεμβάσεις.
Υγιεινή διατροφή για την καταπολέμηση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών
Η σωστή διατροφή περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, μη λιπαρά κρέατα (μοσχάρι, κοτόπουλο) και ψάρια. Πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά φαγητά π.χ. τηγανητά, οι τροφές με πολύ ζάχαρη και τα αναψυκτικά, καθώς και ο συνδυασμός λίπους και ζάχαρης, όπως είναι τα γλυκά. Προτείνεται, σε καθημερινή βάση, το μαγειρευτό φαγητό με τις αρχές της παραδοσιακής μεσογειακής δίαιτας και η λήψη σπιτικού κολατσιού (τοστάκι, φρούτο) στη δουλειά, αντί των ανθυγιεινών έτοιμων σνακς και γρήγορων φαγητών. Στην περίπτωση που γίνεται προσπάθεια για εγκυμοσύνη, η συμβουλή του γυναικολόγου είναι απαραίτητη.
Καθημερινή άσκηση: η φυσική λύση για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Η άσκηση σε καθημερινή βάση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής της γυναίκας με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Τα αποτελέσματα τόσο στη ρύθμιση της περιόδου όσο και στη γυναικεία γονιμότητα είναι εντυπωσιακά όταν επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό σωματικό βάρος που θα παραμένει σταθερό, χωρίς συχνές αυξομειώσεις. Ιδανικά η άσκηση π.χ. γρήγορο περπάτημα, πρέπει να διαρκεί 30 λεπτά την ημέρα κάθε μέρα και να είναι τόσο έντονη όσο να προκαλείται εφίδρωση. Εναλλακτικά, προτείνεται η αερόβια άσκηση (π.χ. aerobic, zumba) ή κάποιο άθλημα (π.χ. τένις, κολύμβηση) επί 1,5-2 ώρες την ημέρα, 3 φορές την εβδομάδα.
Συνεπώς, είναι στο χέρι σου να αντιμετωπίσεις το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών απλά και ανέξοδα αλλάζοντας τον τρόπο ζωής σου και υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες και άσκηση καθημερινά!
© 2010-2021 Dr Ζωή Σιάσου, Μαιευτήρας Γυναικολόγος Χαλάνδρι Αθήνα